startmoment-voor-het-filmen

Startmoment voor het filmen

Jullie hebben wellicht gekozen om de bruiloft te laten filmen. Nu komt uiteraard de vraag. Vanaf welk tijdstip de bruiloft laten filmen? Welke momenten zijn belangrijk om te laten vastleggen? Waar rekening mee te houden in vergelijking met een fotograaf?


Een videograaf zal van jullie dag een verhaal maken in vorm van een film. Start de film ‘ineens’ vanaf de ontmoeting of ceremonie, dan zal de videograaf een minder sterk en compleet verhaal kunnen weergeven en daarom zullen de meeste videografen jullie adviseren te starten met filmen van jullie bruiloft vanaf voorbereidingen. (bekijk meerdere films in onze zoekfunctie om het verschil te ontdekken)

Welke elementen uit de voorbereidingen worden gefilmd?

Het vastleggen vanaf make-up is een pre, omdat hier prachtige shots gemaakt kunnen worden van de bruid. Naast de bruid worden ook beelden gemaakt van de omgeving (vaak voor een fotograaf minder relevant), de mensen (ouders, vriendinnen, broers/zussen), eventuele sieraden, schoenen, de ringen (indien aanwezig bij bruid) en natuurlijk de jurk. Sommige videografen/fotografen hangen de jurk aan een mooie oude kast of in de tuin aan een boom op, om net even die jurk eruit te laten springen in de film. Wellicht hebben jullie al een mooie plek in gedachte?

En natuurlijk niet te vergeten de bruidegom. Beelden van het omkleden van de bruidegom mixen in de montage met beelden van de bruid, geeft de film een extra dimensie. Vaak voor de bruid een waardevol element, omdat ze kan zien hoe haar man aan het omkleden was op het moment dat zij bijvoorbeeld haar jurk aantrok. Het is vaak wel een logistieke vraag of dit haalbaar is met eventuele reistijd en planning, omdat de bruid natuurlijk ook bezig is.

Wat is het verschil tussen een fotograaf en videograaf tijdens de voorbereidingen?

Een fotograaf zal in vergelijking met een videograaf, sneller de voorbereidingen kunnen vastleggen. Zo komt het nog wel is voor dat een fotograaf de make-up foto’s even snel in scene zet met de visagist. Voor een videograaf is dit helaas niet zo eenvoudig, omdat bij video natuurlijk niet 1 moment vastgelegd wordt, maar bewegend beeld. Zeker bij video is het belangrijk dat mensen op een natuurlijke manier overkomen. Vragen om even een bepaalde kant op te kijken of om te lachen, zal vaak bij fotografie werken, maar bij videografie erg nep overkomen.

Hoe nu de startijd van het filmen van de bruiloft bepalen?

Om de daadwerkelijke starttijd te bepalen zal ook vaak het budget een rol spelen in de beslissing. Bij beperkt budget zullen jullie natuurlijk keuzes moeten maken. Vaak wordt er uit gevoel al vrij snel een later tijdstip genomen, om zo de uren later op te dag te kunnen inzetten zoals bij het feest. Ons advies zou zijn om de verdeling van het aantal uren te overleggen met de videograaf, waar jullie oog is op gevallen in onze zoekfunctie. Sommige videografen zijn net wat meer gespecialiseerd in het vastleggen van de voorbereidingen en de anderen op de avond.

Zoek jullie videograaf

Bekijk het portfolio van meerdere videografen en ontdek jullie filmstijl en vraag vrijblijvend de beschikbaarheid op van jullie ideale videograaf voor de bruiloft.

Zoek bruiloftvideograaf

Deel dit artikel